Zatímco u cigaret je varování povinné, u nezdravého jídla tomu tak není. Přitom by to mělo být skoro obráceně. U cigaret je jejich nebezpečnost všeobecně známa a i reklama na ně je v podstatě zakázána. Naproti tomu zdravotní rizika u nevhodných potravin tak všeobecně známa nejsou a každý může beztrestně vychvalovat jídlo, jaké chce. Proto nezdravé jídlo pokládám za zákeřnější. Ostatně uvedu to na příkladu.
Před několika dny jsem sledoval receptář „Kuchařská pohotovost“ a co jsem viděl — první recept na slavnostní dort byl založen na těžké pařížské šlehačce. Kdo neví, co to je, tak je to v podstatě šlehačka, do které je ještě zapracováno máslo, aby to bylo ještě těžší, tučnější a kaloričtější.
Druhý recept na hlavní jídlo obsahoval jako hlavní surovinu mletý bůček. V tomto okamžku se mi udělalo těžko od žaludku jen při té představě a musel jsem si dát od sledování pauzu.
Viděl jsem zase až konec, kde všichni pomlaskávali a chválili, jak je to úžasně dobré.
Od České televize bych očekával „vyváženější“ přístup, nebo alespoň varování, že prezentovaný jídelníček opravdu není vhodný pro každého. Nebo alespoň nevychvalovat hostinu, kde první chod je „samé máslo“, a druhý chod je „samé sádlo“.