Dneska upozorníme na Chlorellu. Je to zelená sladkovodní řasa, která si kvůli svým neobyčejným vlastnostem získala obrovskou popularitu. Obzvláště je ceněna v dlouhověkém Japonsku, kde ji právě kvůli regeneračním schopnostem používají miliony lidí. Chlorella patří do skupiny tzv. „zelených potravin“, podobně jako třeba mladý ječmen nebo pšenice.
Jedinečné složení s obsahem hodnotných nutričních látek
Chlorella je výjimečná svým obsahem esenciálních aminokyselin, chlorofylu, beta-karotenu, vitamínů, nenasycených mastných kyselin a různých minerálních látek. Obsahuje dvakrát více bílkovin než běžné druhy luštěnin. Chlorella blahodárně působí na lidský organismus. Je doporučovaným doplňkem stravy zdravého životního stylu, a to právě kvůli vysokému obsahu přirozeně hodnotných nutričních látek. Ideálně se hodí především pro výkonné sportovce a těžce pracující, při redukční dietě nebo při vegetariánské stravě. Chlorella je bezlepková potravina.
Detoxikace a ochrana před volnými radikály
Unikátem je látka s názvem sporopollein, která je v této řase obsažena. Sporopollein na sebe dokáže navázat toxické látky, jako jsou například těžké kovy nebo pesticidy. Velkému množství méně obvyklých monosacharidů se přisuzuje zvýšená odolnost k bakteriálním a virovým infekcím, a to včetně chřipkových infekcí. Chlorella funguje také jako lapač volných radikálů a chrání tak proti oxidačnímu stresu
Zdroj regenerace
Zřejmě nejdůležitější složkou chlorelly je látka označovaná růstový faktor CGF, podporující buněčný růst. CGF je komplex peptidů a nukleových kyselin, který stimuluje růst a regeneraci tkání a chrání buňky proti toxickým látkám, má vliv na posílení organismu. Neméně důležitou složkou je chlorofyl, který se podílí na zlepšení krevního obrazu a který má antiseptické účinky. Chlorella je ostatně nejbohatším přírodním zdrojem chlorofylu vůbec.
Další info a podrobnosti: Chlorella a její účinky